Eksesais SEACAT 21 Berjaya Tingkatkan Interoperability

22 Agustus 2021

USS Tulsa LCS-16 dalam Eksesais SEACAT 21 (photo : TLDM)

LUMUT – Eksesais South East Asia Cooperation and Training (SEACAT) 21 merupakan eksesais melibatkan pihak Tentera Laut Amerika Syarikat melalui aset kapal USS TULSA (LCS-16) dan Kapal SILVER HANA (Tanker minyak/kimia) bersama pihak Information Fusion Centre (IFC), Singapura telah berlangsung mulai 10 hingga 15 Ogos 21 di sekitar Perairan Selat Melaka. 

Eksesais pada kali ini telah dilaksanakan secara dua fasa. Pelaksanaan fasa pertama mulai 10 hingga 13 Ogos 21 telah dilaksanakan melalui ‘Seminar Maritime Domain Awareness’. Seminar ini dilaksanakan secara atas talian di dua lokasi iaitu Auditorium Zain, PUSTAKMAR dan Auditorium Dato’ Abdul Ghani, Markas Selam dan Peperangan Periuk Api. 

Seminar ini melibatkan penglibatan tiga buah aset TLDM iaitu KD TERENGGANU, KD KASTURI, KD SRI INDERA SAKTI serta tiga unit naungan Markas Pemerintahan Armada Barat iaitu Markas Udara, KD PANGLIMA HITAM (PASKAL) dan KD DUYONG.

KD Laksamana Tan Pusmah 137 dalam dalam Eksesais SEACAT 21 (photo : TLDM)

Latihan fasa kedua yang merupakan fasa laut telah dimulakan pada 14 hingga 20 Ogos 21 di mana KD LAKSAMANA TAN PUSMAH sebagai wakil TLDM bagi siri pelaksanaan latihan menggeledah. 

Beberapa siri latihan lain juga telah dilaksanakan oleh KD LAKSAMANA TAN PUSMAH bersama Tentera Laut Amerika Syarikat meliputi operasi membanteras lanun, penyeludupan dan pemerdagangan manusia. Senario latihan tersebut telah disimulasikan melalui penyaluran maklumat oleh IFC Singapura kepada KD LAKSAMANA TAN PUSMAH yang berada dilapangan dengan memaklumkan bahawa kapal SILVER HANA telah terputus hubungan komunikasi dan dipercayai telah ditawan oleh anasir lanun. Bertindak atas penerimaan maklumat, KD LAKSAMANA TAN PUSMAH telah berjaya mengesan kedudukan kapal tersebut berpandukan Automatic Identification System (AIS). 

Hasil pemerhatian mendapati kapal dinyatakan berada di sekitar Perairan Selat Melaka dan sedang menuju ke Laut China Selatan. Lantas KD LAKSAMANA TAN PUSMAH melaksanakan latihan Querry and Challenge dan seterusnya melancarkan bot bersama tim mengeledah serta seterusnya merapat ke kapal SILVER HANA untuk melaksanakan operasi menyelamat krew. Hasil siasatan dan penggeledahan telah berjaya membawa kepada penahanan 8 orang lanun beserta empat laras senjata api jenis raifal AK 47, dua pucuk pistol dan senjata tajam jenis parang berjumlah dua bilah.

Kapal Silver Hana (photo : TLDM)

Eksesais pada kali ini telah mensasarkan fokus terhadap aspek perkongsian maklumat antara Pusat Operasi (PUSOP) dengan menggunakan medium IFC Portal yang mana Pihak IFC di Singapura bertindak sebagai pengantara utama. Secara tidak langsung, eksesais ini telah berjaya mencapai objektif utama yang digariskan iaitu bagi memperkasakan kelancaran proses perkongsian maklumat dalam konteks keselamatan maritim di rantau ini khasnya.

Eksesais seperti ini diperamati telah secara langsung meningkatkan tahap interoperability antara negara dan agensi yang terlibat disamping mengukuhkan jalinan hubungan diplomatik bersama negara-negara sahabat. Kesiagaan aset pertahanan negara juga dapat diuji dan dalam masa yang sama tahap kemampuan aset pertahanan negara dalam ketersediaan mempertahankan kedaulatan tanah air tercinta telah dibuktikan. 

Eksesais sebegini ternyata mampu mempromosikan keselamatan maritim serantau serta dapat dijadikan medium untuk mempersiapkan wira-wira negara dalam mempertahankan perairan negara pada sebilang masa.


Swipe Right or Left 1th Richbean

AYO LAWAN COVID 19

INGAT 3M YA ..! MEMAKAI MASKER, MENCUCI TANGAN DAN MENJAGA JARAK